Veenstra Tandprotheticus Emmen tel:0591-612279

Kunstgebit Zorg voor U

mondhygiËne vragen


Wat is een goede mondhygiëne?

Mensen denken vaak dat voor het verkrijgen van een goede mondhygiëne het volstaat om tweemaal daags of meer hun tanden te poetsen met een (fluoride)tandpasta. Dat is echter niet voldoende. Als u daarnaast ook dagelijks de ruimte tussen uw tanden en kiezen met behulp van tandenstokers, ragers of bij kleine spleetjes met flossdraad, schoonhoudt dan komt u al meer in de buurt. Maakt u daarbij dan ook nog het achterste gedeelte van uw tong schoon met een tongschraper, dan verzorgt u uw mond helemaal goed.

Hoe ziet gezond tandvlees eruit?

Gezond tandvlees is roze van kleur, ligt strak om tanden en kiezen heen en bloedt niet tijdens het tanden poetsen.

Hoe voorkom ik ontstoken tandvlees?

Door voor een goede mondhygiëne te zorgen blijven uw tanden, kiezen en tandvlees gezond. U voorkomt er ontstoken tandvlees (gingivitis) mee. Ook als u ontstoken tandvlees heeft komt een goede mondhygiëne de genezing ten goede.

Hoe zorg ik voor een goede mondghygiëne als ik een tandprothese draag?

In principe is de tandzorg dezelfde. Echter met het dragen van iedere prothese wordt de natuur nagebootst en dat geeft extra complexiteit. Geen enkele prothese kan hetzelfde en is hetzelfde. U zult uw prothese en uw mond, ieder apart moeten onderhouden en poetsen. Ook als u een tandeloze kaak heeft, doet u er goed aan de kaakwal met een zachte tandenborstel te reinigen. Voor verdere aanwijzingen kunt u bij de diverse tandprothese typen meer lezen over de mondverzorging.

Waarom moet ik plak verwijderen?

Om uw mond goed gezond te houden, moet tandplak verwijderd worden. Plak is wit-geel van kleur en zit als een dun laagje op en tussen uw tanden en kiezen en ook op de overgang met het tandvlees. In ons eten en drinken zitten suikers en zetmeel. Suikers zijn soms onderdeel van het product en maar worden ook vaak toegevoegd. De bacteriën in je mond zetten suikers en zetmeel om in zuren, die het glazuur van de tanden aantasten. Als plak lang blijft zitten, verkalkt het en drukt het het tandvlees naar beneden. Dat wijkt van de tanden af waardoor een zogenaamde pocket gaat onstaan, een soort open zakje. In deze pocket blijven etensresten enz. achter, wat gaat bederven en uw tandvlees verder aantast.




Site ontworpen door ABIO BV Plecht 38, 1319 BD Almere http://www.abio.nl