Veenstra Tandprotheticus Emmen tel:0591-612279

Kunstgebit Zorg voor U

Implantaat tandprothese

Wat een implantaat is

Implantaten geven de mogelijkheid om open gevallen ruimtes in uw gebit, ontstaan door het verlies van een of meerdere tanden, op te vullen met prothese materiaal. Een implantaat zou je kunnen omschrijven als een kunstwortel, die op de plek van de gewone tandwortel als een schroef in de kaak wordt geplaatst.

Een implantaat bootst de natuur na en is ontworpen om voor een stevige verankering te zorgen die de kunstmatige tand of kies op zijn plaats houdt. Het implantaat wordt dan ook in de kaak ingebracht.  Het is een klein onderdeeltje met een doorsnee van slechts vier millimeter en ze zijn tien tot zestien millimeter lang. Implantaten zijn gemaakt van titanium, een legering daarvan of bestaan (deels) uit keramiek. Materialen die goed worden verdragen door het menselijk lichaam. Daarnaast is van titanium bewezen dat het goed hecht aan menselijk botweefsel, waardoor het een geliefd materiaal is. U bent immers beter geholpen met een goede hechting aan uw kaakbot.

Implantaten komen op de plaats waar de wortel van de vroegere tand of kies zat en worden onder plaatselijke verdoving in de kaak aangebracht. Eenmaal genezen en gehecht dient de kunstmatige wortel als basis voor het zichtbare bovenste deel van de tand of kies.

Tandprothese op basis implantaat! 

Implantaat gebruik

Het implantaat kan worden gebruikt als kunstwortel ter vervanging van:

  • één enkele tand of kies
  • meer dan één tand of kies
  • alle tanden en kiezen

Op één of meerdere implantaten kan dan een kroon, een brug of een kunstgebit (op implantaten) gemaakt worden. In dat laatste geval heet een dergelijke tandvervangende voorziening een klikgebit.

Een implantaat vervangt de natuurlijke wortel en wordt door de implantoloog of kaakchirurg in het kaakbot geplaatst. Dankzij deze implantaat technologie kan men in vrijwel alle situaties gebitsprotheses, kronen en bruggen plaatsen. Er zijn veel verschillende mogelijkheden en hoe de tandtechniche voorziening wordt aangebracht op het implantaat. Voordat u een keuze maakt, adviseren wij u zich goed zelf te informeren en advies in te winnen. Het gaat immers om uw mond!

Vergoeding implantaat

Afhankelijk van uw (aanvullende) verzekering wordt de behandeling met implantaten vergoed. Het is echter vaak zo dat een gedeelte voor uw eigen rekening komt.


Levensduur implantaat

Is een implantaat eenmaal geplaatst dan moet dit uw leven lang mee gaan. Dit betreft alleen het implantaat systeem en niet de hierop geplaatste tandtechnische voorziening zoals een kroon of brug of klikgebit.

Controle implantaat

Een mond waarin implantaat systemen zijn opgenomen is complexer dan een mond zonder implantaten; dat is logisch. Daarom dient uw gebit regelmatig te worden gecontroleerd. Wij hebben een samenwerkingsverband met een mondhygiëniste en een kaakchirurg, waarin de nazorg en contrôle wordt verzorgd in een geprotocolleerd traject. Het komt steeds vaker voor dat de tandarts u langs het tandtechnisch laboratorium of de tandprotheticus stuurt. Bijvoorbeeld om de kleur van de tandprothese te bepalen die het beste bij uw natuurlijke gebit past. U bent ook daarvoor van harte welkom in onze praktijk.