Veenstra Tandprotheticus Emmen tel:0591-612279

Kunstgebit Zorg voor U

Tandprothese visie op het vak van tandprotheticus

VISIE OP DE TANDPROTHESE PRAKTIJK

Tandprothese voorzieningen hebben alles te maken met herstellen en onderhouden van uw gebit. Het juiste onderhoud van uw gebit is belangrijk voor het goed kunnen praten, eten (bijten en kauwen) en de hygiëne van de mond. Een gebit is ook van veel betekenis voor de uitstraling van de persoon (lachen) en de sociale contacten (nabijheid). In het geval van het tandherstel door een prothese komt daarbij Zowel voor een natuurlijk gebit als een gebit waarin tandprothese elementen zijn opgenomen zijn deze zaken van belang. De functie van de mond in al deze facetten staat centraal in onze tandprothese praktijk.

Wat vinden wij belangrijk in de tandprothese zorg?

  • Een tandprothese moet de functie overnemen van de tand of kies die het element vervangt. Wij vinden dat dit zo nauwkeurig mogelijk gedaan worden omdat het hier om de kwaliteit van leven gaat. Wij gaan voor perfectie en leggen uit waarom dit zo belangrijk is.
  • De mondzorg staat centraal in onze tandprothese praktijk. Wij gaan voor kwaliteit van zorg omdat het om uw algehele gezondheid gaat. Niet veel mensen weten dat een goede mondhygiëne zorgdraagt voor een goede gezondheid en dat u daardoor veel minder kans heeft om ziek te worden of om een mondaandoening te ontwikkelen. 
  • Een tandprothese moet ook bij u passen. In het geval van een enkele tandprothese passen we de kleur en vorm perfect aan bij de rest van het gebit. Wij maken van digitale techniek gebruik om die 3-dimensionale perfectie te kunnen bereiken.
  • Bij een gebitsprothese, een volledig kunstgebit, komt daar nog bij dat u kunt kiezen voor een mooi regelmatig gebit of dat u hecht aan de uitstraling, 'het gezicht' dat u en anderen zo bekend is. Wij luisteren naar uw wensen en geven u advies wat voor u perfect is.
  • In alle gevallen is het voor ons belangrijk dat u alle informatie van ons krijgt die nodig is om een goede beslissing te nemen. Wij luisteren naar u en nemen de tijd. Wij adviseren u op basis van onze kennis en ervaring en delen onze kennis met u.
  • Wij zorgen ervoor dat u een perfect passende tandprothese of gebitsprothese krijgt, die bij uw situatie en uw wensen past.
  • Wij hebben aandacht voor preventie en overdracht van kennis aan de jongere generatie.

Wij willen u met onze professionele tandprothetische zorg helpen om langer gezond te blijven genieten van het leven. 

Belang van mondgezondheid

Als uw mondgezondheid goed is, heeft u minder kans om ziek te worden. Weinig mensen weten dit. Dat verband ontstaat omdat er slijmvliezen in de mond zitten, waardoor bacteriĆ«n snel in de bloedbaan terecht kunnen komen. Dan kunt u ziek worden. Daarom is een goede mondhygiëne van heel veel belang, voor iedereen maar speciaal voor oudere mensen. De dagelijkse zelfzorg voor uw gebit is legt de basis om gezond te blijven.

Ook de kwaliteit van leven hangt hiermee samen. Wist u dat maar liefst een vijfde deel van de ouderen in Nederland het eten van bepaalde soorten voedsel onplezierig vindt door de toestand van hun mond en om die reden bepaald voedsel mijden? Dat is niet alleen jammer maar betekent in het algemeen ook dat zij slechter eten waardoor hun weerstand minder wordt en zij hierdoor bevattelijker voor ziekte worden. Daarom is het van belang om een passend gebit te hebben waar je geen last van hebt, zodat je gevarieerder eet en gezonder blijft.

Ook kunnen veel verschillende geneesmiddelen door hun bijwerkingen bijdragen aan het ontstaan van allerlei aandoeningen
in de mondholte, wat een slechte mondhygiëne tot gevolg kan hebben. Ouderen hebben in de regel een hoger medicijngebruik dan andere leeftijdsgroepen en hebben daardoor per definitie een hoger risico. Wist u dat al heel lang bekend is uit onderzoek dat een goede mondhygiëne het aantal longontstekingen reduceert? 

De meest voorkomende problemen in de mondverzorging zijn de gaatjes en ontstekingen, waar de tandarts u mee kan helpen. Een ontsteking in uw mond, verhoogt het risico op ontstekingen elders. Maar een niet passend gebit of loszittende tanden zijn twee probleemgebieden waar wij als tandprotheticus een rol vervullen. Wij kunnen u helpen, naast en in samenwerking met de tandarts. 

Mensen hebben om heel verschillende redenen een tandprothese nodig. Naast bovengenoemde effecten speelt daarin altijd nog een bepaalde mate van schaamte mee, voor de achterstand die is ontstaan in het huidige gebit. Dat is jammer en niet nodig. Ook slechte ervaringen in het verleden met de 'schooltandarts' houdt mensen langer tegen dan wenselijk is om stappen te nemen in de richting van noodzakelijke tandvervanging. 

Steeds meer ouderen behouden hun natuurlijke gebit langer en dat is positief. Dit gebit is dan vaak wel gerestaureerd of aangevuld met implantaten en gebitsprothesen. Door deze herstelwerkzaamheden verdient de mondverzorging extra aandacht. Wij hebben ons in de mondzorg verdiept en adviseren en informeren u vakinhoudelijk over de verschillende tandprothese effecten. 

Ook met preventie vragen kunt u vanzelfsprekend bij ons terecht en kunnen wij regelmatig controles uitvoeren. U bent van harte welkom!

Tandprothese en uitstraling

In veel gevallen slinkt het kaakbot bij het ouder worden. Dat heet botatrofie en is een normaal verschijnsel dat samenhangt met de leeftijd. Ook als tanden en kiezen verloren gaan en/of als er sprake is van chronische tandvleesontsteking kan kaakbot verlies optreden. Mensen gaan er daardoor ouder uitzien dan nodig is, dan dat zij feitelijk zijn. Dit is een cosmetisch effect.

Hoe uw gezicht gevormd wordt door de kaaklijn laat onderstaande vergelijkende afbeelding duidelijk zien. 

tandprothese uitstraling


Doordat de ruimte voor de kiezen en tanden leeg blijft, kunnen uw kaken verder op elkaar. Hierdoor ontstaat een vooruitgeschoven silouet van de kin, waardoor de hals en kinlijn vervormen. Door het ontbreken van de boventanden valt de bovenlip weg, wat de aanblik van het gezicht sterk wijzigt. Hebben mensen een 'slecht gebit' waarin enkele tanden ontbreken dan gebeurt hetzelfde, alleen in mindere mate. Omdat het stapsgewijs gaat, went men aan dit andere uiterlijk.

Toch is dat jammer want een regelmatig gezicht met een mooie lach is beeldbepalend voor de indruk die u achterlaat op een ander. Het klinkt als cosmetisch, maar wij willen waarschuwen voor een al te gemakkelijk afdoen van deze veranderingen. Het is bekend dat mensen met en zonder tandprothese verschillen in hun zelfvertrouwen. 

Door onze ervaringen met klanten kunnen we u goed adviseren over wat de gevolgen zijn van een bepaalde keuze voor een type kunstgebit en hoe dit gevormd moet worden. Ook weten we goed wat de effecten op langere termijn zijn en wat de consequenties voor u zijn. 

 ONZE DREMPEL IS LAAG EN WE NEMEN DE TIJD!

Site ontworpen door ABIO BV Plecht 38, 1319 BD Almere http://www.abio.nl