Veenstra Tandprotheticus Emmen tel:0591-612279

Kunstgebit Zorg voor U

beugel

Orthodontische Beugel 

De orthodontische beugel, kortweg beugel genoemd, is een voorziening die de stand van de tanden corrigeert. Het tandheelkundig specialisme dat zich met de gebitsbeugels bezighoudt, is de orthodontie. Een beugel is een hulpmiddeltje dat krachten op de tanden zet zodanig dat zij langzaam gaan verschuiven. Dat is een behandeling die over jaren heen gaat, want de aanpassingen van het gebit kosten tijd. Er zijn veel verschillende soorten beugels.

Soorten Beugels

Verschillende soorten beugels zijn er op de markt om diverse soorten problemen te corrigeren. Soms wordt een kaakchirurg ingeschakeld. Veel voorkomende problemen zijn:

  • Beugels voor correctie van scheve tanden
  • Beugels ter correctie van wijd-uiteen staande tanden
  • Beugels ter correctie van een scheve beet
  • Beugels om een overbeet te corrigeren

De Behandeling

De orthodontist onderzoekt aan de hand van gebitsmodellen, foto's en röntgenfoto's welke beugels het meest geschikt zijn. Ook worden er schedelröntgenfoto's gemaakt, waaraan allerlei metingen worden verricht (cefalometrie). Beugels moeten regelmatig door de orthodontist worden bijgesteld en/of aangepast. Beugelbehandelingen duren daarom meestal lang; anderhalf tot drie jaar. Als de beugel geplaatst is zijn er in het begin problemen met kauwen.

Het Tandprothese Laboratorium wordt niet bij alle orthodontie beugels betrokken. De losse, uitneembare plaatbeugel werd altijd door het tandtechnisch laboratorium gemaakt, maar tegenwoordig kiest men vaker voor vaste beugels, via brackets.
Of een bitje tegen tandenknarsen s'nachts.

Site ontworpen door ABIO BV Plecht 38, 1319 BD Almere http://www.abio.nl